La un an, tăiem moțul și îl punem pe bănuț de argint 1 aprilie 2019

Tăierea moțului și modul prin care copilul își alege calea

Se spune că atunci când un copilaș împlinește un an, el este pregătit să fie prezentat lumii. La un an, el își alege intuitiv drumul în viață și primește darurile pentru a se așeza pe Calea sa.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește obiceiurile practicate la tăierea moțului. De altfel, biserica nu are nicio îndrumare despre aceste eveniment. În unele zone ale țării – Moldova, Oltenia și Muntenia – ele sunt păstrate cu sfințenie și date mai departe din generație în generație.

Se spune că, timp de un an, copilașul nu trebuie tuns deloc. Acest lucru va fi făcut doar la împlinirea primului anișor de către nașii de botez. Aceștia îi vor prinde o șuviță cu o fundiță roșie sau albastră și apoi o vor tăia. În unele părți ale țării, nașii taie câteva fire de păr din patru puncte, în semnul crucii.

Mai apoi, firele de păr se prind cu ceară de un bănuț de argint pe care părinții îl păstrează drept amintire. În unele locuri, bănuțul se păstrează până când copilul împlinește 7 ani. Alte obiceiuri spun că ar trebui păstrat până când devine adult. În alte părți ale țării acesta este îngropat într-un lan cu grâu, pentru o viață prosperă și îmbelșugată.

Bănuțul trebuie neapărat să fie de argint, pentru a rezista în timp și a nu rugini.

Ce înseamnă tăierea moțului și bănuțul de argint

Tăierea firelor de păr au și o semnificație mai profundă. Se crede că, prin tăierea moțului, nașii îl ajută pe acesta să-și alunge fricile și să intre curajos în lume.

La rândul său, bănuțul de argint semnifică noroc, sănătate, putere și prosperitate.

Copilul își alege intuitiv Calea

Un alt moment important la tăierea moțului este acela în care copilul își alege Calea în viață. Nașii și părinții pun în fața sa o tavă pe care așează diverse obiecte, iar copilașul este încurajat să aleagă doar trei.

Aceste obiecte sunt cele pentru care va avea o atracție toată viața, dar și cele ce îl vor ghida în viitoarele alegeri.

Oricare ar fi părerile despre aceste obiceiuri, tăierea moțului este un prilej de sărbătoare și adunat oamenii dragi alături de copilaș. Bănuțul de argint, dincolo de semnificații, poate fi o amintire frumoasă și un dar deosebit pe care copilul devenit adult să-l primească peste ani.